Des de l’any 1976 La Bressola treballa per una escolarització en català a la Catalunya Nord, i gràcies al teu donatiu podrà reafirmar la seva tasca

Enllaçats amb les escoles catalanes de la Catalunya Nord

30/05/2015

Entitats de la plataforma Enllaçats per la Llengua s'han reunit aquest matí a la Casa de la Generalitat de Perpinyà per analitzar la situació general de la llengua als diversos territoris i definir una política coordinada quant a la defensa i valorització del català. A la trobada s'ha aprovat d'impulsar la "Declaració de Perpinyà", com a mostra del suport de la xarxa d'entitats a la tasca de les escoles catalanes de la Catalunya Nord i per reivindicar el català com a llengua vehicular i de cohesió a les escoles d'arreu del territori.

Declaració de Perpinyà

 

Aquest 30 de maig s’ha celebrat, com cada any, la Bressolada, la festa de les escoles catalanes de la Catalunya Nord. Cada any aquesta Diada per l’escola en català tenyeix els carrers de Perpinyà de colors, de jocs per a la canalla i d’actuacions musicals en un to festiu però alhora reivindicatiu per l’ensenyament en llengua pròpia a la Catalunya del nord de les Alberes.

 

Any rere any la Bressola ens demostra com, des del treball i la il·lusió, es pot afrontar una situació preocupant, com la que té el català a les comarques nord-catalanes, des de l’optimisme militant i amb dedicació plena, que pot esdevenir en uns excel·lents resultats que permeten que molts nins i nines tinguin un bon coneixement de la llengua en un context advers per aquesta.

Tot i el devastador procés de francesització de la Catalunya Nord, moltes famílies decideixen matricular els seus fills/es a les escoles de la Bressola, on el català és la llengua vehicular, degut també al prestigi del projecte pedagògic que ofereixen les escoles laiques catalanes. Aquesta xarxa d’escoles catalanes a la Catalunya Nord va ampliant-se també a l’ensenyament públic, on celebrem que l’Escola Arrels obri un segon centre a Perpinyà.

Avui dia un petit miracle està esdevenint a la societat nord-catalana: després d’un trencament generacional de transmissió de la llengua per via familiar la creació de neoparlants de català pot reintroduir la llengua vernacla a moltes llars després de molts anys. Recordem també que moltes d’aquestes famílies,d’origen francòfon, que decideixen que els seus fills/es estudiïn a la xarxa d’escoles nord-catalanes no han tingut mai com a llengua el català. Si bé insuficient, aquesta dada reflecteix l’esperança de capgirar una situació que molts creien irreversible.

Però per ajudar a revertir necessitem més centres en català. Per influenciar en un àmbit tan sensible per a la societat com l’escola en necessitem moltes més i, per suposat, que no torni a tancar cap escola més. Necessitem bolcar tota la força de la catalanitat en aquesta esperança.

També hem de veure com queda la situació de la llengua després de la creació del nou ens macroregional que es crearà properament i on es veurà immers el Departament dels Pirineus Orientals.

Des de les entitats que formem Enllaçats per la Llengua mostrem el nostre més absolut suport a la Bressola i a la resta de xarxa d’escoles nord-catalanes , i anunciem la presència d’entitats d’arreu el domini lingüístic donant suport a la crida per l’escola que volem, també aquí a Perpinyà la catalana.

I en aquest sentit últim, des del nostre col·lectiu volem aprofitar aquest esdeveniment per a recordar que la reivindicació d’un ensenyament de qualitat en llengua pròpia és un motiu bàsic a tot el territori catalanoparlant, a on veiem, dia rere dia, com els drets lingüístics de centenars de milers d’alumnes es veuen minvats davant la minsa presència de la llengua catalana a l’escola.

 

 

 

En resum, la situació del català a l’escola a 2015 és lluny d’estar normalitzada i, en conseqüència, un gruix considerable de l’alumnat no rep l’educació en la seva llengua pròpia, que és alhora la del territori on viu, vulnerant així els seus drets lingüístics bàsics com a ciutadans europeus. Des d’Enllaçats per la Llengua continuarem fent accions conjuntes a tots els PPCC perquè qualsevol cosa que afecta la llengua en una part del territori, afecta el seu conjunt i la seva pervivència.

 

Fruït de la reunió a la Casa de la Generalitat de Perpinyà acordem les següents consideracions:

 

-Fem constar el nostre suport a la xarxa d’escoles catalanes de la Catalunya Nord, i celebrem el pròxim quarantè aniversari de la Bressola i la nova obertura d’una segona escola pública Arrels a Perpinyà.

 

-Expressem tota la nostra solidaritat amb la vaga de fam que ha encetat fa pocs dies el Conseller d’Aquitània en favor de l’occità, en Dàvid Grosclaude.

 

-Donem suport i ens afegim a la carta d’agraïment als mestres del principat impulsada per la plataforma Somescola.cat i al vídeo d’editorial Bromera respecte als mestres de valencià, i el fem extensiu al personal docent que ajuda a la normalització del català a la Franja de Ponent, el País Valencià, el Principat de Catalunya, Andorra, l’Alguer, la Catalunya Nord i les Illes Balears.

 

-Fem nostra la crida d’Escola Valenciana i l’STEPV-IV contra la supressió d’unitats en valencià realitzades per la Conselleria d’educació.

 

-Esperem que, després dels resultats electorals del passat 24 de maig, s’albiri un canvi de les polítiques lingüístiques a les administracions locals i autonòmiques d’arreu els territoris, sobretot en els àmbits de l’ensenyament, la funció pública i l’espai de comunicació en català.

 

 

-Emplacem les entitats a una nova reunió a Castelló de la Plana el pròxim mes de desembre per coordinar esforços i accions en suport del català.

X