Des de l’any 1976 La Bressola treballa per una escolarització en català a la Catalunya Nord, i gràcies al teu donatiu podrà reafirmar la seva tasca

IV Jornada Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana

07/07/2016
El conseller de Cultura, Santi Vila, va inaugurar ahir, 7 de juliol, la quarta edició de la Jornada Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana, que s’ha celebrat a l’Ateneu Barcelonès, amb una crida a construir “nous espais de col·laboració” entre Catalunya, les Illes Balears, el País Valencià, l’Aragó, Andorra, la Catalunya Nord i l’Alguer que “deixin enrere els obsolets i vells marcs estatistes”.

A la jornada, organitzada pel Departament de Cultura, també hi han intervingut la subdirectora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Marta Xirinachs; la directora general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, Marta Fuxà Vidal; el  síndic de l’Alguer, Mario Bruno; el responsable de l’Àrea de la Catalanitat del Consell Departamental dels Pirineus Orientals, Nicolàs García; la subdirectora general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme de la Generalitat Valenciana, Nathalie Torres Garcia, i el cap del Servei de Política Lingüística del Ministeri de Cultura, Joventut i Esports del Govern d’Andorra, Joan Sans Urgell. A última hora ha excusat la seva assistència el director general de Política Lingüística del govern d’Aragó, José Ignacio López Susín.

Nicolàs García, responsable de l’Àrea de la Catalanitat del Consell Interdepartamental dels Pirineus Orientals, ha explicat que “la situació a la Catalunya del Nord és contradictòria” i que caminen lentament. “L’estat francès, més que jacobí, és bonapartista”, ha afegit. Amb un pressupost “que no arriba als 400.000 euros”, el seu departament ha impulsat un estudi sociolingüístic (amb la col·laboració de la Universitat de Perpinyà i la Generalitat de Catalunya) que mostra que la identitat catalana “és forta” i que un 80% dels enquestats manifesten el seu desig de parlar-lo, o ells o els seus fills. “El pressupost i els mitjans que tenim els concentrem a l’ensenyament”, i tot i que la militància en aquest àmbit és positiva (La Bressola, La Universitat Catalana d’Estiu, Òmnium, l’associació Arrels), l’ús quotidià del català “és mínim”. Per últim, García ha demanat “més lligams” amb la Generalitat per poder seguir treballant i ampliar les seves eines d’acció.

X