Des de l’any 1976 La Bressola treballa per una escolarització en català a la Catalunya Nord, i gràcies al teu donatiu podrà reafirmar la seva tasca

MANIFEST PER LA RECIPROCITAT PLENA I L’ESPAI DE COMUNICACIÓ EN CATALÀ

26/09/2019
La FOLC organitza una campanya per reivindicar la reciprocitat plena i la consolidació de l'espai de comunicació en català que s'ha previst que comenci amb la difusió en vídeos individuals de les opinions favorables a aquests objectius de personalitats de l'àmbit audiovisual: comunicadors i comunicadores, experts i expertes en comunicació, actors i actrius, cantants, etc.

La FOLC organitza una campanya per reivindicar la reciprocitat plena i la consolidació de l’espai de comunicació en català que s’ha previst que comenci amb la difusió en vídeos individuals de les opinions favorables a aquests objectius de personalitats de l’àmbit audiovisual: comunicadors i comunicadores, experts i expertes en comunicació, actors i actrius, cantants, etc.

La reivindicació de la reciprocitat televisiva té una llarga tradició. Comença l’any 1985 amb la xarxa de repetidors de TV3 al País Valencià i sobretot amb la campanya d’ACPV «Televisió sense fronteres», una ILP que va aconseguir més de 600.000 signatures de suport l’any 2009 i fou rebutjada per la Mesa del Congrés espanyol el 2010. Els anys 2015 a 2017 la xarxa d’entitats «Enllaçats per la Llengua» va portar a terme una campanya per un espai de comunicació en català amb l’eslògan «una llengua amb senyal» que es va estendre a tot el territori: Castelló de la Plana, Fraga, València, Barcelona, Elx , l’Alguer i Prada de Conflent. L’any 2016 la Plataforma per la Llengua va iniciar la campanya «El català sense fronteres», el 2017 ACPV tornà a reivindicar la «Televisió sense fronteres» i la FOLC (Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana)(*) aquell mateix any va organitzar una Taula rodona «Per la reciprocitat plena i la creació del Consell Audiovisual en català» amb representants de les tres corporacions dels governs autonòmics de Catalunya, el País Valencià i les Illes i una representació de la Catalunya del Nord.

És important destacar que la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries (CELRoM), signada i ratificada per l’estat espanyol, preveu el dret de la ciutadania europea a rebre les emissions de les ràdios i televisions públiques de tot l’àmbit territorial. Fins i tot les que s’emetin des d’estats diferents. 

La situació actual és la següent: En la darrera dècada s’han signats acords institucionals per a la reciprocitat dels senyals televisius (entre els governs català i balear el 2009 i entre els governs valencià i català el 2016). Amb moltes limitacions tècniques, la reciprocitat televisiva només existeix –a les Illes Balears i al Principat- per als senyals televisius de la CCMA i d’IB3. A més, l’any passat van començar les emissions del canal (només per internet) «Bon Dia TV», elaborat conjuntament per TV3 i IB3. Som, per tant, molt lluny de la reciprocitat plena que la FOLC reclamava l’any 2017. El passat mes de febrer, la FOLC va presentar al·legacions al Reial Decret del nou “Plan Técnico Nacional” amb el qual es procedirà a la migració de freqüència d’una part dels actuals canals de la TDT per donar espai radioelèctric als futurs serveis 5G. En les al·legacions, la
FOLC reclamava un multiplex (MUX) que permetés la reciprocitat televisiva. 

En aquesta reivindicació caldrà sumar-hi després tant els professionals de la comunicació i l’audiovisual, com les seves empreses i corporacions,
societat civil i institucions (governs, parlaments i municipis). L’adhesió a aquest manifest està oberta a tothom.
 

Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC)

Palma, València, Barcelona, Perpinyà setembre del 2019

Formen la FOLC els tres sindicats d’ensenyants USTEC, STEPV i STEI, Escola Valenciana, l’Associació Llengua Nacional, El Tempir d’Elx, Amics de la Bressola, La Bressola, Federació d’Entitats de Defensa de la Llengua a Catalunya Nord, Associació Cultural del Matarranya, entre altres entitats.

Adheriu-vos al Manifest a www.folc.cat/form

X